Musiikkikuntoutuksen koulutukset syksyllä 2023

Hei kuorolaulaja! Oletko kiinnostunut vapaaehtoistyöstä tai kenties toimit jo vapaaehtoistyössä tai ryhmänvetäjänä? Tiesitkö, että laulavaisena musiikinystävänä voisit olla aarre ja tuoda paljon iloa esimerkiksi ikäihmisille ja muistisairaille? Sinulle on harrastuksesi kautta kertynyt sellaisia valmiuksia, joiden hyödyntäminen vapaaehtoistyössä on hyvin palkitsevaa.

Minun ääneni -hanke järjestää syksyllä käytännönläheisiä koulutuksia musiikkikuntoutuksesta. Tule oppimaan esimerkkien kautta, miten voit käyttää musiikkia hyödyksesi vapaaehtoistyössä. Koulutusten yhteydessä jaetaan myös Minun ääneni -hankkeen julkaisemia musiikkikuntoutuksen oppaita Musiikkia muistille.

Koulutuksiin ovat tervetulleita kaikki vapaaehtoistyötä tekevät tai vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet. Koulutus sopii niin ystävätoiminnassa oleville kuin ryhmätoimintaa tekeville vertaisohjaajille. Voit osallistua käymällä kaikki neljä tapaamiskertaa tai valita yhden tai useamman itseä kiinnostavan kokonaisuuden. Osallistuminen on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään.

Koulutukset toteutetaan yhteistyössä Pirkanmaan Muistiyhdistyksen, Tampereen Seudun Omaishoitajat ry:n, Mummon Kammarin, Nääsvillen ja TampereMission Likellä -toiminnan sekä Peurankallion lähitorin vapaaehtoistoiminnan kanssa. Kullakin kerralla esitellään eri tahojen vapaaehtoistoimintaa ja mahdollisuuksia tulla mukaan vapaaehtoiseksi.

Musiikkitahto ja muisteleminen
maanantai 4.9. kello 17.00–19.00
Pirkanmaan Muistiyhdistys
Hammareninkatu 7, 3. krs, Tampere

Muisteleminen musiikin avulla on monin tavoin voimaannuttavaa ja antaa paljon mahdollisuuksia muistin virkistämiseen ja yhteyden kokemiseen. Omien musiikin herättämien muistojen jakaminen ja niiden kirjaaminen musiikkitahdoksi tai uuden laulun sanoiksi voi olla todella voimaannuttavaa. Koulutuksessa opastetaan muutaman toimivan toimintamallin pariin ja kerrotaan musiikkitahdon tekemisestä.

Laulu ja liike
torstai 5.10. kello 16.30–18.30
Mummon Kammari
Hämeenkatu 26, Tampere

Laulaminen on meidän jokaisen perusoikeus! Yhdessä laulaminen edistää terveyttä, se vahvistaa keuhkoja, sydäntä, ystävyyssuhteita, mieltä, muistia ja kielenkantoja. Yhdessä laulaessa voimme kokea suurta yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, iloa ja yhteisymmärrystä. Laulaminen yhdessä tai toisten kuullen voi kuitenkin jännittää. Laulamisesta saattaa olla jo jonkin aikaa ja oma ääni ja äänen kuuleminen voi tuntua jopa pelottavalta. Koulutuksessa tehtävät harjoitteet tukevat oman äänen löytämistä ja rohkaisevat käyttämään omaa ääntä. Tutustutaan myös siihen, miten musiikkiin voi yhdistää liikettä. Liikkeen yhdistäminen musiikkiin on erinomaista aivojumppaa. Koulutuksessa käydään läpi erilaisia liiketehtäviä, joista osa on tarkoitettu yksin, osa parin kanssa ja osa ryhmässä tehtäviksi. Kaikki työpajan liikkeet tehdään istualtaan. Työpajassa pohditaan myös, miten erilaisilla välineillä voi kuvittaa ja rikastuttaa liikkeitä.

Rytmiikka ja ryhmän impulssit
torstai 26.10 kello 16.30–18.30
Peurankallion lähitori
Peurankallionkatu 10, Tampere

Koulutuksessa käydään läpi ryhmää osallistavia harjoitteita, jotka rohkaisevat luovuuteen. Millaisia ideoita ryhmä itse voi tarjota ja miten voidaan yhdessä luoda jotain aivan uutta? Koulutuksessa improvisoidaan yhdessä matalalla kynnyksellä ja pohditaan, mistä salliva ilmapiiri muodostuu. Harjoitteissa hyödynnetään ääntä, liikettä ja soittimia. Tutustutaan myös kehorytmeihin. Millaisia rytmejä voidaan tuottaa esimerkiksi taputtaen ja tömistäen? Entä miten kehorytmit voi yhdistää laulamiseen tai kuunteluun? Koulutus rohkaisee uusiin toimintatapoihin ja tarjoaa yksinkertaisia välineitä yhdessä musisointiin. Kehorytmit ovat myös loistavaa aivojumppaa. Musiikin elementtinä rytmi yhdistää meitä vauvasta vaariin

Kuuntelu ja visat
torstai 30.11. kello 16.30–18.30
Tampere Mission Likellä-konttori
Rongankatu 6, Tampere

Musiikin kuuntelu tekee hyvää. Koulutuksessa tutustutaan erilaisiin musiikin kuuntelun tapoihin harjoitteiden avulla. Aina ei ehkä tunnu luontevalta laulaa, liikkua tai soittaa, mutta musiikin äärellä voidaan silti olla yhdessä kuunnellen. Kuuntelu on myös oivaa aivojumppaa. Lisäksi tehdään erilaisia musiikkiin liittyviä visoja, joista saa hauskaa ja innostavaa sisältöä ryhmätoimintaan.

Kysy lisää ja ilmoittaudu mukaan: hankepäällikkö Kaisa Tienvieri, kaisa.tienvieri@arvary.fi tai p. 050 5321803

Made by Tremedia
X