II Suomalaisen kuoronjohtajakilpailun voitti Leiu Tõnissaar 

II Suomalaisen kuoronjohtajakilpailun voittajaksi on sunnuntaina 29.10.2023 valittu virolaissyntyinen  kuoronjohtaja Leiu Tõnissaar. Kilpailu järjestettiin 27.-29.10.2023 Tampereen Raatihuoneella. Kilpailuun valittiin esikarsintojen perusteella  kuusi nuorta kuoronjohtajaa: Aarni Hyökki, Jussi Linnanmäki, Riku Miettunen, Anna Sandström, Emmi Saulamaa ja Leiu Tõnissaar, joista finaaliin selvittivät tiensä Sandström, Miettunen ja Tõnissaar. Kilpailun järjesti Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry (SKJ) yhteistyössä Pirkanmaan kuorokeskuksen ja Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin ja median koulutusohjelmien kanssa.

Kilpailun voittaja saa 2000€:n rahapalkinnon lisäksi johtaa konserttiproduktion musiikin ammattilaisista koostuvan kamarikuoro Tampere Cappellan kanssa Vaasan Kuorofestivaalilla toukokuussa 2024. Tõnissaar sai samalla myös Majaoja-säätiön erikoispalkinnon 500€. Jaettu toinen sija ja 500€ palkinnot saivat Anna Sandström ja Riku Miettunen.

– Olo on upea ja epätodellinen, mutta samalla olen erittäin kiitollinen kaikille kilpailuun osallistuneille: kilpailijakollegoille, kuoroille, tuomaristolle, ystäville ja yleisölle.  Kuoronjohtaminen on aina yhteistyötä, kuvailee Leiu Tõnissaar voiton jälkeen oloaan.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Markus Yli-Jokipii (pj, TAMK Musiikki), Saara Aittakumpu (Sibelius-Akatemia), Elisa Huovinen (SKJ), Dani Juris (Staatsoper Unter den Linden, Berliini) ja Jani Sivén (Sibelius-Akatemia). Alkukilpailussa sekä finaalikonsertissa yleisö pääsi seuraamaan lahjakkaita uuden sukupolven suomalaisia tai Suomessa asuvia kuoronjohtajia ja heidän työskentelyään eri kuorojen kanssa.

– Kilpailussa oli erittäin kova taso ja tuloksesta huolimatta toivon, että kaikki kilpailuun osallistuneet taitavat johtajat jatkavat tahoillaan tätä maailman parasta työtä, uskovat itseensä ja tekemiseensä sekä pitävät kuoromusiikin lippua korkealla, kommentoi Suomen kuoronjohtajayhdistyksen puheenjohtaja Elisa Huovinen.

Kilpailussa mukana instrumentteina kuoroja Helsingistä ja Tampereelta
Kilpailijat johtivat ja harjoittivat monipuolista kuoro-ohjelmistoa, joka vaatii johtajalta monenlaisia ammattimaisia valmiuksia: johtamistekniikkaa ja laaja-alaisia taitoja harjoittamis- ja sointityössä. Kilpailun instrumentteina toimivat kuorot olivat Kamarikuoro Näsi (Tampere), Somnium Ensemble (Helsinki) ja Akademiska Damkören Lyran (Helsinki).  Eri kuoronjohtajien kanssa työskentely jännittävässä kilpailutilanteessa vaatii myös kuoroilta runsaasti osaamista ja mukautumiskykyä. Kaikki kilpailuun osallistuvat kuorot ovat pitkän linjan harrastajista tai musiikin ammattilaisista koostuvia kokoonpanoja.

Kilpailun yhteistyökumppaneina toimivat TAMK Musiikki sekä Pirkanmaan kuorokeskus. Tapahtumaa on ollut tukemassa Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Majaoja-säätiö ja Tampereen kaupunki. Suomalainen kuoronjohtajakilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 2018 Tampereella.

Kilpailijoiden esittelyt: kuoronjohtajat.fi/kuoronjohtajakilpailu-2023/kilpailun-osallistujat/

Kuvassa vasemmalta oikealle: Riku Miettunen, Leiu Tõnissaar  ja Anna Sandström.

Made by Tremedia
X